Huis & Kantoor

Veilig samenwerken op kantoor

0

Een kantoor is bij uitstek een plek waar veel verschillende mensen gedurende lange tijd met elkaar samenkomen. Daar is niets mis mee, zolang er maar aandacht is voor veiligheid en gezondheid. We weten als nooit tevoren dat het juist op dit soort plekken is waar ziektes zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Een groep mensen die elkaar goed kent, dagelijks samen is en hierbij vaak dicht op elkaar zit. Hoe zorg je ervoor dat in een dergelijke setting genoeg aandacht is voor veiligheid, als het om gezondheid gaat?

Doe een beroep op het gezond verstand

Er zijn mensen en bedrijven die het de normaalste zaak van de wereld vinden: gewoon naar het werk komen, ook al voel je je niet zo lekker. Het zit niet in onze mentaliteit om ziek thuis te blijven bij beperkte klachten. Je baas ziet je al aankomen; je een beetje ziekmelden omdat je een beetje verkouden bent of lichte hoofdpijn hebt. Onzin, paracetamolletje erin, zakdoekjes mee en gaan. Ziek, dat ben je pas als je hoge koorts hebt of werkelijk niet meer op je benen kunt staan.

Het is de hoogste tijd om deze instelling een beetje los te gaan laten. Ook al voel jij je misschien niet erg ziek, de kans is groot dat je een virus onder de leden hebt waar collega’s wel knap beroerd van kunnen worden. Het is niet stoer of plichtsgetrouw om met dit soort klachten toch op kantoor te verschijnen. Het is aan de werkgever om deze mentaliteit te veranderen, en medewerkers aan te moedigen in dit soort gevallen thuis te blijven. Bang dat op deze manier het ziekteverzuim te hoog wordt? Niet nodig; als een werknemer zelf meent wel gewoon te kunnen werken, kan er altijd worden besloten dat deze zolang de klachten bestaan even vanuit huis werkt.

Houd de boel schoon

Overal waar mensen zijn, laten zij iets achter. We dragen talloze bacteriën en virussen met ons mee, zonder dit te weten. Het is ook niet nodig om hier ieder moment van de dag mee bezig te zijn, maar wel zo prettig om ervoor te zorgen dat niet iedereen in je omgeving hier steeds aan wordt blootgesteld.

Een werkgever doet er goed aan om medewerkers aan te moedigen regelmatig de handen te reinigen. Zorg dat er op ieder bureau een dispenser met desinfectiemiddel aanwezig is om hier een vaste gewoonte van te maken. Ook kunnen desinfectiemiddelen worden ingezet om het bureau regelmatig zelf schoon te laten maken door de medewerker. Zeker als er sprake is van flexplekken, en er dus steeds verschillende mensen aan een bureau zitten, is dit wel zo hygiënisch en veilig. Door de juiste middelen aan te bieden en als management zelf het goede voorbeeld te geven, kan het samenwerken op kantoor een stuk veiliger verlopen.

Waarom boodschappen laten thuisbezorgen steeds populairder wordt

Previous article

Hoe regel jij je zakelijke verzekeringen?

Next article

You may also like