Nieuws

Parkeren op slinkse wijze steeds duurder

0

Eén uur parkeren in Amsterdam kost € 8,40

Op slinkse wijze wordt parkeren voor de consument steeds duurder. De consument betaalt vaak nog steeds hetzelfde bedrag, maar dan per 50 of 57 minuten in plaats van per uur. De hoge tarieven worden niet goed gemaakt met de service. Dat blijkt uit de Nationale Parkeertest 2010 van Detailhandel Nederland. In parkeergarage De Kolk in Amsterdam betaalt de consument zelfs € 8,40 om 55 minuten de auto te parkeren.

In garage De Kolk rekent de consument per 54 minuten af. Technisch gezien is het mogelijk om per minuut te betalen, in parkeergarage de Soeverein in Amersfoort kan het al. Detailhandel Nederland pleit ervoor dat in heel Nederland betalen per minuut wordt ingevoerd. In 60% van de garages kan niet met pin worden betaald. Door de hoge tarieven en doordat men per uur betaalt is het nodig om grote hoeveelheden kleingeld op zak te hebben, of om speciaal voor het parkeren de Chipknip op te laden.

Het geld dat met parkeren wordt opgehaald, wordt door gemeenten aan de algemene middelen toegevoegd en niet gebruikt om de bereikbaarheid of de binnenstad te verbeteren. In 2008 hebben alleen al de gemeenten maar liefst € 533 miljoen aan parkeergelden ontvangen. In twintig jaar tijd is dat vertienvoudigd. De hoge tarieven worden niet goed gemaakt met de service. Eén op de vijf garages stinkt en ook één op de vijf is vies.

Detailhandel Nederland onderzoekt sinds 2005 elk jaar parkeergelegenheden in Nederland. In 2005 is begonnen met 32 parkeergarages in 20 steden. Voor de Nationale Parkeertest 2010 zijn 75 parkeergarages in 24 steden bezocht. Parkeergarage Vier Meren in Hoofddorp komt als beste uit de test. Het is een schone en prettige garage. De tarieven zijn redelijk en progressief, langer parkeren kost relatief meer geld. Parkeergarage De Kolk in Amsterdam laat zien hoe het niet moet en is de slechtste garage van Nederland.

Meer winkeldiefstallen

Previous article

Nationaal onderzoek winkelcriminaliteit 2010

Next article

You may also like

More in Nieuws