Blog

Wat is schakelmateriaal en waar moet je op letten?

0

Een stopcontact, lichtschakelaar of dimmer zijn allemaal elementen waarmee je de elektriciteit in jouw huis op een veilige manier kunt bedienen. Deze elementen zitten allemaal weggewerkt in de muur. De verzamelnaam hiervoor is schakelmateriaal. Maar waar let je op bij de aanschaf van schakelmateriaal? Wij zochten het voor je uit!

Waar en hoe koop ik het juiste materiaal?

Er zijn een aantal dingen belangrijk bij het kiezen van schakelmateriaal. Kies altijd hetzelfde merk voor alle verschillende elementen. Veel merken hebben namelijk hun eigen vorm en bevestigingsmethode, waardoor het lastig wordt om verschillende merken te combineren. Heb je geen idee waar je moet gaan zoeken? Neem dan een kijkje bij Jung schakelmateriaal. Vervolgens is het handig om ook dezelfde serie binnen een merk te kopen. Ook elke serie heeft vaak zijn eigen stijl en vorm. Omdat het oog natuurlijk ook wat wilt is het aan te raden om schakelmateriaal in dezelfde kleur te kopen. Zo voorkom je kleurverschillen. Wil je jouw eigen schakelmateriaal samenstellen? Dat kan via Elektramat!

Verschillende soorten schakelmateriaal

Schakelmateriaal bestaat uit verschillende onderdelen. Zo heb je de wandcontactdozen. Dit is een verzamelnaam voor alle in of op de muur weggewerkte elementen waarop een elektrische energiebron kan worden aangesloten. De bekendste is natuurlijk het stopcontact. Daarnaast heb je de schakelaars. Deze zijn belangrijk voor het aan- en uitschakelen van het licht. Dan heb je ook nog de afdekplaten, waarmee al het schakelmateriaal wordt afgewerkt. Alle inbouw elementen hebben een afdekplaat nodig. Als laatste zijn er ook nog dimmers. Iedereen weet dat je met dimmers sfeer kunt creëren in je woning. Maar wist je dat je er daarnaast ook nog eens energie mee bespaart? Win win! Belangrijk om rekening mee te houden is de ruimte waarin het schakelmateriaal moet komen. Als het in aanraking kan komen met vocht is het belangrijk om hiervoor speciaal materiaal aan te schaffen. Dit schakelmateriaal is voorzien van een afsluitklep en spatwaterdichte behuizing. Zo voorkom je kortsluiting!

Extra mogelijkheden

Per categorie kan je vaak ook nog verschillende opties kiezen. Zo kan je gaan voor een stopcontact:

  • Met randaarde: dit zorgt voor extra beveiliging van de elektrische apparatuur.
  • Zonder randaarde: dit wordt veel gebruikt in oudere huizen.
  • Met kinderbeveiliging: dit wordt onzichtbaar weggewerkt in het stopcontact zodat ze extra veilig zijn.
  • Met usb-aansluiting: zo heb je altijd een oplader bij de hand en is er ook nog plek voor een normale stekker.

Ook zijn er verschillende soorten schakelaars waar je uit kunt kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld een schakelaar met:

  • Oriëntatielicht: nooit meer zoeken naar je schakelaar in het donker.
  • Een bewegingsmelder: schakelt automatisch als iemand de ruimte binnenkomt.
  • Een kruisschakelaar: bedien één lichtpunt op drie of meer punten. Bijvoorbeeld in de slaapkamer als je een lamp bij de deur wilt bedienen, maar ook bij het bed.
  • Een wisselschakelaar: schakelt een lamp op twee verschillende plekken in- en uit.
  • Drie standen: heeft meerdere handige opties. Kies er bijvoorbeeld voor om naast je verlichting ook je zonnewering hiermee in te schakelen.

Wat moet je weten voordat je een zakelijke lening afsluit?

Previous article

Waarom boodschappen laten thuisbezorgen steeds populairder wordt

Next article

You may also like

More in Blog