Nieuws

Winkeliers pleiten voor zwarte lijst van helers

0

Zwarte markten en veilingsites desnoods sluiten

Uit onderzoek blijkt dat afgelopen jaar voor circa 1,4 miljard euro aan artikelen is gestolen uit winkels. Met name het professionele karakter waarmee veel winkelcriminaliteit wordt gepleegd en de eenvoud waarmee kan worden geheeld, is Detailhandel Nederland een doorn in het oog. 

Wij vermoeden dat de helft van de gestolen artikelen verdwijnt in het helerscircuit”, zegt Sander van Golberdinge, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland bij de presentatie van het ABC Winkelcriminaliteit 2012. Om winkelcriminaliteit te kunnen stoppen moet ook heling worden aangepakt.

Gestolen artikelen worden doorgaans geheeld door doorgewinterde criminelen, georganiseerde bendes of drugsverslaafde veelplegers. Criminelen maken massaal gebruik van veilingsites op internet en zwarte markten om de gestolen artikelen te verkopen. Of zij gebruiken zogenoemde ‘vliegende winkels’: helers huren voor een korte periode een zaaltje om daar de gestolen artikelen te verkopen aan consumenten. Opvallend is ook de praktijk van sommige goudopkopers. Zij kopen soms – bewust of onbewust – goud op dat is geroofd bij een gewapende overval of kraak.

Onorthodoxe aanpak
Detailhandel Nederland pleit voor zelfregulering van markten die kwetsbaar zijn voor heling. Zwarte markten en veilingsites moeten verplicht zelf extra toezicht te houden. Dit begint met het invoeren en naleven van een legitimatieplicht voor alle professionele handelaren op dit type markten. Ook moeten handelsplaatsen zoals zwarte markten en veilingsites een landelijke, zwarte lijst van louche handelaren aanleggen. De geregistreerde, louche handelaren kunnen vervolgens geweerd worden van de verschillende handelsplaatsen.

“Wanneer blijkt dat zwarte markten, veilingsites en goudopkopers bij herhaling een platform blijken voor helers en onvoldoende maatregelen treffen, moeten deze door de autoriteiten worden gesloten”, vindt Detailhandel Nederland. De winkeliersorganisatie stelt voor de wet aan te passen om dat mogelijk te maken.

Alarmerende trend van geweld in winkels

Previous article

Nationale Parkeertest 2013 + PDF

Next article

You may also like

More in Nieuws