Nieuws

Massale stijgingen parkeertarieven binnensteden

0

Gemeenten wentelen bezuinigingen af op consument

Twee op de drie parkeergarages hebben hun parkeertarieven verhoogd. Daarbij zijn exorbitante tariefstijgingen van 20% gebruikelijk. Dat blijkt uit de Nationale Parkeertest 2011 van Detailhandel Nederland. Detailhandel Nederland constateert dat de gemeenten hun tekorten op de begrotingen laten betalen door de consument. De Nederlandse unieke binnensteden zijn hiervan de dupe. “Investeer parkeeropbrengsten in de bereikbaarheid van de binnensteden en winkelgebieden en niet om gaten in de begroting te dichten,” betoogt Jelger Zee, secretaris Vestigingszaken van Detailhandel Nederland.

Detailhandel Nederland pleit voor een goede bereikbaarheid van de binnensteden. Veel consumenten gaan met de auto naar hun winkelgebieden. Er moeten eerlijke en transparante tarieven zijn voor parkeren, dus betalen per minuut. Gemeenten moeten de komende jaren flink bezuinigen. Bijna 60% van de onderzochte gemeenten hebben het parkeren van de auto op straat duurder gemaakt. Particuliere parkeergarages volgen de tariefstijgingen van de gemeenten. Detailhandel Nederland constateert dat gemeenten niets doen om de parkeertarieven te beteugelen, maar de parkeeropbrengsten gebruiken om de gaten in de begroting te dichten. Detailhandel Nederland roept daarom de gemeenten op de parkeertarieven te verlagen of desnoods te bevriezen, zodat de binnensteden niet nog verder onder druk komen te staan.

Nationale Parkeertest 2011
Detailhandel Nederland heeft voor de Nationale Parkeertest 2011 79 parkeergarages in 26 steden onderzocht, Twee op de drie parkeergarages hebben hun tarieven verhoogd, vaak door de tijdseenheden in te korten. Bijvoorbeeld garage Waterlooplein in Amsterdam; in plaats van € 4 per uur is het tarief nu € 1 per 12 minuten, oftewel € 5 per uur. Als er met aparte parkeerpassen betaald kan worden, dan zijn de tijdseenheden korter maar ben je per uur veel duurder uit. De parkeergarage Langstraat in Arnhem scoort ook slecht; het is er vies en toch is het tarief gestegen. In één derde van de parkeergarages kan niet worden gepind en ruim 40% van de garages geven niet duidelijk aan of er nog parkeerplekken vrij zijn. Bovendien stinken parkeergarages te vaak en worden de trappenhuizen verwaarloosd. Vanwege de tegenvallende resultaten heeft Detailhandel Nederland geen winnende parkeergarage aan kunnen wijzen. De gemeente Utrecht heeft wel parkeren per minuut ingevoerd in de garage Jaarbeursplein, zonder de tarieven te verhogen.

Winkelpiet: pakjesboot 12 is afgeladen

Previous article

Nationale Parkeertest 2012 + PDF

Next article

You may also like

More in Nieuws