Geld

Ondernemers en de rente op hun zakelijke lening

0

Ondernemers die een zakelijke lening hebben moeten doorgaans rente betalen. Ondernemers die een lening aanvragen gebruiken het rentepercentage om te bepalen of in staat zijn om de lening terug te betalen, terwijl investeerders het rentepercentage gebruiken om te bepalen of zijn rendement, gelet op het door hem genomen risico, wel voldoende is. Over de door de ondernemer te betalen rente kunnen allerlei vragen worden gesteld. Waarom kan de rente per lening zo sterk verschillen? Wat is een eerlijke rente? Waarom is de laagste rente niet altijd de beste rente? Enige kennis over de rente is voor ondernemers die geld willen lenen geen overbodige luxe.

factoren die de hoogte van de rente bepalen

Factoren die invloed hebben op de hoogte van de rente: het type lening(annuïtair, lineair of aflossingsvrij), het onderpand van de ondernemer en zijn inkomsten en uitgaven van de laatste maanden.

Het is de moeite waard om rentes met elkaar te vergelijken

Ondernemers kunnen geld besparen door de door kredietverstrekkers genoemde rentepercentages kritisch te bekijken. Enkele voorbeelden:

  • Het bedrijf Funding Circle noemt in zijn advertenties een rentepercentage van 3,79%, terwijl de door deze kredietverstrekker in 2018 verstrekte leningen en rentepercentage hadden van circa 12%.
  • New10, een kredietverstrekker die onderdeel is van ABN AMRO, biedt leningen aan tegen een rente van 2,7 tot 9%. Het maximale rentetarief is dus beduidend lager dan het maximale rentetarief dat gevraagd wordt door Funding Circle. Een ondernemer die een lening afsluit bij New19 kan gemiddeld de helft goedkoper uit zijn.

Bij het vergelijken van kredietverstrekkers moet je echter niet alleen op de rente letten. New10 is niet voor alle ondernemers de betere aanbieder. New10 stelt namelijk een aantal voorwaarden waaraan een ondernemer moet voldoen:

  • De ondernemer moet een minimale  jaarlijkse omzet hebben van 100.000 euro.
  • De ondernemer moet een eigen vermogen hebben
  • Zijn onderneming moet winstgevend zijn.
  • New10 verpand je activa. Dit heeft tot gevolg dat het moeilijker wordt om later andere leningen af te sluiten.

Vergelijken van de verschillende kredietverstrekkers kan dus lonen. Er zijn in Nederland heel veel kredietverstrekkers actief, elk met hun eigen rente en voorwaarden. Bedenk dat ondernemers bij het betalen van een hogere rente niet altijd slechter af zijn.

Een hoger rentepercentages biedt soms wel meer mogelijkheden

De rentepercentages van Funding Circle zijn relatief hoog. Een zakelijke lening is echter ook bereikbaar voor zzp’ers en kleine ondernemingen, want de minimale door Funding Circle gevraagde omzet is 30.000 euro. Bovendien hoef je je activa niet te verpanden.

Zie je een zakelijke lening met een aantrekkelijke lage rente? Wellicht wordt je niet geaccepteerd als klant. Je moet op zoek naar een lening met een hogere rente. Wellicht wordt je door een kredietverstrekker die een lening aanbiedt met een hogere rente wel geaccepteerd. Zo ja, dan ben je door het betalen van de die hogere rente in ieder geval in staat om de plannen die je hebt met je onderneming te realiseren.

Wat houdt zoekmachine optimalisatie eigenlijk in?

Previous article

Op zoek naar wanddecoratie? Deze 4 tips helpen jou!

Next article

You may also like

More in Geld